Tuesday, 07 April 2020

O nama

Planinarsko smučarsko društvo „Magleš“ osnovano je među prvim društvima u Srbiji. Prošle godine, 2018, proslavili smo 70 godina postojanja.

Osnivačka skupština je održana posle izvršenih priprema 16. avgusta 1948. što se smatra i danom osnivanja, ali nije završena tog dana pa je nastavak iste zakazan i održan 23. avgusta 1948. godine. Tako da možemo da kažemo da PSD „Magleš“ ima dva rođendana u razmaku od nedelju dana.

  Prvi predsednik društva bio je Marko Pavićević, šef poreske uprave u Valjevu.

Do kraja 1948. godine u Društvu se učlanio 61 član, koji su izveli nekoliko izleta na Divčibare, Magleš, Povlen i Petnicu. Za Novu godinu, 12 članova „Magleša“ bilo je naRudniku.

U periodu od osnivanja društva do danas, PSD „Magleš“ postaje među najvećim drištvima u Srbiji, kako po broju članova, izvedenih akcija, tako i po imovini sa kojom raspolaže.

Naime , broj članova u poslednjih godina kreće se oko 200, mada je bilo godina kada je Društvo imalo i preko 700 članova.

Članovi PSD „Magleš“, samostalno ili u saradnji sa drugim društvima osvajali su vrhove ili su bili na svim većim planinama u bivšoj SFRJ, ali i na Monblanu, Marmoladu na Dolamitima u Italiji, Olimpu, bugarskim planinama.

Smučari Društva imali su zapažene rezultate na brojnim skijaškim takmičenjima; saveznim, republičkim...

Društvo je najpre izgradilo svoj planinarski dom na Jablaniku 1950. ali je nažalost izgoreo 1957. godine. Odmah posle toga izgrađen je novi dom u podnožju Jablanika – u Novakovači 1960. godine, sa 50 ležaja, koji je i sada u funkciji, kao i na Maglešu (Divčibare) 1975.godine , sa 30 ležaja koji se takođe i danas koristi.

Društvo je 1988.godine, u centru Valjeva, u ulici Sinđelićeva 14. dobilo nove i potpuno opremljene prostorije, veličine 98 m2, sa dve kancelarije, klubom od 50 mesta, magacinom i mokrim čvorom. Sasvim se pouzdano zna da nijedno društvo u Srbiji i Crnoj Gori nema ovakve  društvene prostorije. Društvo ima svoja dva bebi-ski lifta, koji se koriste kod planinarskih domova u toku zime, kompletnu opremu za organizaciju skijaških takmičenja ( merni uređaj, bušilice, kapije, zglobne i obične štapove, zastavice...). Svake godine Društvo organizuje oko 40 akcija (pohodi, izleti, kampovi, takmičenja, radne akcije i dr.) prilagođene članstvu Društva i njihovom interesovanju.

Svoje planinarske domove na Jablaniku i na Maljenu, koji rade tokom cele godine, Društvo daje na korišćenje svim planinarsko - smučarskim  društvima u Srbiji i Crnoj Gori, kao i u Republici Srpskoj, kao i drugim udruženjima i navedenim organizacijama.

Svakog utorka i četvrtka od 18-20 časova u letnjem i od 17-19 časova u zimskom periodu, članovi Društva okupljaju se u Klubu Društva, gde se pored druženja, upoznaju sa planiranim akcijama  i uslovima za učešće u istim. Članovi društva kada učestvuju u akcijama koje organizuje društvo, imaju određene pogodnosti, koja stiču članstvom u društvu.

Svake godine Društvo štampa PLAN AKCIJA za tekuću godinu i isti deli svojim članovima ali i drugim zainteresovanim licima .

Godišnja članarina Društva je skromna i prilagođena svim kategorijama da istu mogu da plaćaju a plaćenom članarinom,  članovi stiču odgovarajuće pogodnosti     ( korišćenje planinarskih domova, kluba, učešće u akcijama i dr.).

Slava Društva je Sveti Simon i svake godine 7.oktobra se obeležava u klubu Društva.  

KAKO SE POSTAJE ČLAN PSD MAGLEŠ VALJEVO?

Član društva može postati svako ko popuni pristupnicu, a odluku donosi Upravni odbor.

Članarina za 2019. godinu iznosi:

     - Za đake do 15 god.    besplatno

     - Za  studente i đake    400,00 dinara

     - Za ostale                   700,00 dinara

Svaki član dobija knjižicu i markicu za tekuću godinu.

Sve detaljnije informacije mogu se dobiti u kancelariji Društva od 9–13 časova svakog radnog dana ili utorkom i četvrtkom 18-20 časova na telefon: 014/236-377. Izvan tog vremena, možete nas pozvati na: 065 289 45 77.

Možete posetiti i našu Facebook stranicu: Magleš planinarsko društvo ili nas kontaktirati kako bismo vas ubacili u našu viber grupu.

KONTAKT

adresa: Sinđelićeva 14,Valjevo
telefon:014/236377                                                     e-mail: magles@mts.rs
web site: www.magles.org.rs                       

                                                                                                                                                                              

DOM DIVCIBARE

adresa: Divčibare, naselje Pitomine,
telefon: 014/ 236-377
mobilni : 063 365 208  Milomir Milošević
mobilni :62 851 70 96 Dušan Obradović (domar)
e-mail: magles@mts.rs
www.facebook.com/planinarskidomdivcibare

DOM DEBELO BRDO

adresa: Debelo brdo
telefon: 014/ 236-377
mobilni : 063 365 208 Milomir Milošević
mobilni: 065 257 5205 Davidović Tihomir (domar)    e-mail: magles@mts.rs